Çene Dolgusu
Yüzdeki altın oranı sağlamak için çene formunun yüze uygun olması gerekmektedir. Genetik yapıya ya da yaşın ilerlemesine bağlı olarak; çene hattının belirginliğini kaybetmesi, çenede sarkma, çene uç yapısının olması gerekenden geride olması, asimetrik olması ya da sivri / geniş olması kişide mutsuzluk yaratmaktadır. Bu mutsuzluktan kurtulmak isteyen kişiler de ameliyatsız olarak uygulanan bu yöntemi günümüzde oldukça fazla tercih etmektedir.
Çene dolgusu uygulaması, özellikle oval bir yüz yapısına ve güzel bir profil görüntüsüne sahip olmak isteyen kişilerde oldukça memnun edici sonuçlar doğurur. Bu işlemde genellikle hyarulonik asitli dolgular tercih edilir. Ortalama 1-2 yıl arasında kalıcılığı olan ve uygulaması yaklaşık 15-20 dakika süren bu işlemden sonra kişi günlük hayatına hemen geri dönebilir.
Çene dolgusu nedir?
Çene dolgusu; çenedeki hacim kayıplarında ve çeneye istenilen formun verilmesinde kullanılan işlemdir. Günümüz trendi olan oval yüz ve belirgin çeneye sahip olmak isteyen hastaların sıkça başvurduğu bir yöntemdir. Yapısal olarak çenesi küçük olup bundan rahatsız olan hastalar kolayca istedikleri çeneye sahip olabiliyorlar. Aynı zamanda kaza sonucunda çenede oluşmuş olan doku kayıpları ve form bozukluklarında çene dolgusu işlemi ile kolayca giderilebilmektedir.
Dolgu için hangi malzemeler kullanılır?
Dolgu için üç ana yöntem vardır:
Birincisi hyaluronik asit adı verilen vücudumuzda zaten nem maddesi olarak bulunan enjeksiyonlar ile.
İkincisi hastanın kendi yağından elde edilen yağ dolgusu ile.
Üçüncüsü ise kök hücre destekli yağ enjeksiyonu.
Ağrılı bir uygulama mı?
Çene dolgusu hyaluronik asit ile yapıldığı durumlarda ağrısızdır. Hastaya muayenehanede anestezik krem sürülür, yaklaşık yarım saat içerisinde hasta enjeksiyondan en az acı duyacak seviyeye gelir ve uygulama yapılır.
Yağ enjeksiyonu yada kök hücre destekli yağ enjeksiyonu yapılacağı durumlarda öncesinde hastadan liposuction operasyonu ile yağ alınması gerekir.
Çenede görülen en yaygın şekil bozuklukları nelerdir?
Çenede görülen en yaygın şekil bozukluğu doğuştan kaynaklanan çenenin yüze oranla küçük yada asimetrik kalmasıdır. Kazalar ve travmalara bağlı olarak doku kayıpları ve şekil bozuklukları dolgu uygulamaları ile giderilebilen diğer şikayetlerdir. Aynı şekilde zamanla yaşa bağlı olarak çene dokusunun zayıflaması, çenenin istenilenden fazla kıvrımlanması sıkça rastlanan şekil bozukluklarındandır.
Dolgu uygulamasının yararlı olduğu durumlar:
Dolgu uygulaması çenedeki hacim kayıplarının ve form bozukluklarının giderilmesinde yararlıdır.
Çene dolgusu nasıl yapılır?
Çene dolgusu hyaluronik asit ile yapılıyorsa hastaya muayenehanede anestezik krem sürülür yaklaşık yarım saat içerisinde hastanın çenesi uygulamada iğne acısını en az hissedecek kadar uyuşmuş olur, sonrasında hastaya uygulama yapılır.
Yağ dolgusu ile yapılacak ise önce hastadan liposuction operasyonu ile yeterli miktarda yağ alınması gerekir. Bu yağ hastanın durumuna göre basen yada karın bölgesinden alınır. Sonrasında doktor ameliyathanede alınan yağı yüze enjekte edilecek şekle getirir ve çeneye yağ enjeksiyonu yapılır.
Çene dolgusu kim tarafından uygulanmalı?
Çene dolgusu hyaluronik asit ile yapılıyor ise, estetik cerrah, dermatolog yada medikal estetik uzmanı tarafından uygulanır.
Çene dolgusu yağ enjeksiyonu yada kök hücre destekli yağ enjeksiyonu ile yapılacak ise sadece plastik cerrah tarafından yapılabilir. Kök hücre destekli yapıldığı durumlarda yağın içerisindeki kök hücrelerin çoğaltılması için hastadan alınan yağın Sağlık Bakanlığı onaylı kök hücre laboratuvarına gitmesi gerekir.
Uygulama Süresi
Çene dolgusunun uygulama süresi hyaluronik asit ile yapıldığında yarım saat anestezik kremin etkisini göstermesi ve maksimum yarım saat dolgu uygulaması ile toplamda maksimum 1 saat süren bir klinik içi işlemdir.
Yağ dolgusu ile yapıldığı durumlarda hastadan liposuction yöntemi ile basen yada karın bögesinden yağ alınması ve sonrasında yağın çeneye enjekte edilebilir hale getirilmesi bir ameliyat sürecidir ve yaklaşık olarak 2 saat sürer. Kök hücre destekli yağ enjeksiyonu ile dolgu yapılacağı durumlarda hastadan liposuction yöntemi ile yağ ameliyatla alınır bu yaklaşık 1-2 saatlik bir ameliyattır. Sonrasında kök hücrelerin istenilen sayıda çoğaltılması ve ayrıştırılması için alınan yağ Sağlık Bakanlığı onaylı kök hücre laboratuvarına gönderilerek hücrelerin üremesi beklenir, buda yaklaşık 3-6 haftalık bir süreçtir. İstenilen sayıda kök hücre elde edildikten sonra hastaya uygulama yapılır.
Çene dolgusunun avantajları
Çene dolgusu çok büyük cerrahi müdehaleye gerek kalmadan istenilen form ve hacmi hastaya kazandırdığı için çok avantajlı bir uygulamadır.
Çene dolgusunun etkisi ne kadar sürer?
Çene dolgusu hyaluronik asit ile yapılırsa 6-12 ay arasında, kişinin kendi yağından elde edilen dolgu ile 2-3 sene, kök hücre destekli yağ enjeksiyonu yapılırsa yaklaşık 5 yıl etkisi sürer.
Çene dolgusunun Yan Etkileri
Çene dolgusunun herhangi bir yan etkisi yoktur.
Çene dolgusunda iyileşme süreci nasıldır?
Çene dolgusunun uygulaması hyaluronik asit ile yapıldığında iyileşme süresi gerektirmez, olası bir morarma yada şişme olduğu durumlarda buz uygulaması ve haricen sürülen kremler ile hasta uygulama sonrasında normal hayatına hemen dönebilir. Yağ enjeksiyonu ile yapıldığı durumlarda hastanın liposuction dan iyileşmesi ve yağ enjeksiyonu sonrası oluşan morlukların ve ödemin geçmesi 1-2 hasta süre alabilir.
Kimlere Çene dolgusu yapılmaz?
Çene dolgusu doktorları tarafından farklı sağlık sebepleri ile hiçbir dolgu uygulaması yapılmaması önerilen hastalara yapılmaz.
Çene dolgusu sonrası ödem ve şişlik olur mu?
Çene dolgusu hyaluronik asit kullanılarak yapıldığında çok ufak morarma ve şişlikler oluşabilir buz ve krem ile kısa zamanda geçer. Yağ enjeksiyonlarında ise süre 1-2 haftadır.
Çene dolgusu uygulaması güvenli mi?
Çene dolgusu uzman hekimler tarafından yapıldığı sürece güvenlidir.
Çene dolgusu kalıcı mı?
Çene dolgusu hyaluronik asit ile yapıldığında kalıcılığı 6 ay ile 1 yıl arasındadır. Yağ dolgusu ile yapıldığında yaklaşık 2-3 yıl kalıcırıd. Kök hücre destekli yağ enjeksiyonu 5 yıl kalıcıdır.